Sista minuten flygresor

Sista minuten flygresor! 

Om man ska boka en sista minuten flygresa så brukar det ingå boende i det totala priset. Man bokar med andra ord en paketresa eller charterresa. Men nu ska vi  titta på sistaminuten flygresor. Det finns flera olika sistaminuten resor och det är bara att hitta det som passar dig.
Men kanske är det så att du vill bara en flygstol, alltså en billig flygresa utan inkvartering. Du kanske vill boka boende på egen hand, bo på lägenhet, vandrarhem eller hos en kompis? Då är det "billigt flygstol" du söker.

Sista minuten flygresor - viktigt att veta skillnaden i lagen.

Om det är så att du reser med enbart en flygstol så skyddas du inte av lagen om det skulle bli en konkurs av bolaget du reser med. Men om du reser med en paketresa så skyddas du av paketreselagen. Läs mer på konsumentverket

Paketreselagen skyddar dig när du åker på en paketresa, en så kallad charterresa. Den ger dig bland annat skydd mot ändringar i resan som arrangören gör före eller under resan.

Information före resan
Resekataloger och broschyrer ska vara tydliga och begripliga. Det ska finnas information om pris, resmål, transporter, inkvartering, måltider, resplan och betalningsvillkor.
Arrangörer och återförsäljare ska också i god tid före avresan informera dig om
  • hälsobestämmelser som är aktuella inför resan
  • pass- och visumbestämmelser
  • transportarrangemang och försäkringsmöjligheter
  • hur du kan komma i kontakt med arrangören eller återförsäljaren under resan
  • hur anhöriga kan komma i kontakt med dig om du är underårig (under 18 år).
Om en arrangör eller återförsäljare inte lämnar denna information till dig, eller om informationen är bristfällig, kan de tvingas att lämna information.

Sista minuten flygresor

Lagen gäller alltså inte när du bara köper en flygresa! Så det som verkar som en billig flygresa kan bli väldigt dyr om det vill sig illa och du inte ha tecknat t ex reseförsäkring. Men om du vill köpa en sista-minuten flygresa inkludera ett hotellrum i ett paket.

Så vilken typ av sistaminuten flygresor?  

Det finns flera olika typer av resor: som flygresor, paketresor, charterresor, restresor, bara flygstol med eller utan ospecificerat boende. 
Det handlar mest om att ha lite koll på det här med boendet. Ska man resa till en plats man brukar åka till så är det ingent problem att hitta ett hotell eller annat boende, men är man ny till destination kanske man inte vill hålla på med att leta boende. Problemet är att det kanske är just det du får göra i alla fall när du bokar sistaminuten flygresor. Detta beror lite på var och när man resa och vilken typ av resa du väljer. Bra läsning om Phuket